به گزارش راهبرد معاصر؛ با وقوع حملات پهپادی به پالایشگاه های آرامکو در سعودی، دونالد ترامپ در توئیتی مشهور نوشت: «تاسیسات نفتی عربستان سعودی مورد حمله قرار گرفت. ما بنا به [دلایلی] باور داریم که مقصر را میشناسیم. [ما] با اسلحه آماده شلیک، هدف را نشانه گرفتهایم، و این بستگی به تایید [شناسایی مقصر] دارد. اما ما منتظر میمانیم تا از پادشاهی سعودی بشنویم که به باور آنها چه کسی عامل این حمله بوده است و تحت چه شرایطی اقدام خواهیم کرد.»
پس از این توئیت بود که مقامات آمریکایی مدام ایران را به عنوان عامل حمله به پالایشگاه های سعودی معرفی نمودند. در طول چند روز اخیر رسانههای غربی به نقل از مقامات آمریکایی میگویند که این کشور منشا حملات را شناسایی کرده و تعدادی موشک و پهپاد از داخل خاک ایران و از جنوب این کشور تاسیسات نفتی عربستان را هدف قرار دادهاند.
روز شنبه اعلام شد که حدود ۱۰ پهپاد به تاسیسات «بقیق» و «خریص» متعلق به شرکت نفت دولتی «آرامکو» در شرق عربستان حمله کرده اند. مایک پمپئو در همان ابتدا تهران را پشت این حملات دانست و عصر شنبه ۲۳ شهریور در توئیتر رسمی خود نوشت در حالی که روحانی و ظریف تظاهر به دیپلماسی میکنند، تهران پشت نزدیک به ۱۰۰ حمله به عربستان سعودی است. وی در این توئیت افزود که با وجود همه درخواستها برای کاهش تنش، ایران حالا یک حمله بیسابقه را علیه عرضه انرژی جهان انجام داده است و هیچ نشانهای وجود ندارد که حملات از سوی یمن باشد.
دونالد ترامپ نیز در ادامه و در توئیتی نوشت: «به یاد دارید، وقتی که ایران پهپاد [آمریکایی]را ساقط کرد آگاهانه گفت که این پهپاد داخل حریم هوایی آنها بود، در حالی که اصلاً نزدیک حریم هوایی آنها نبود. با آنکه میدانستند این روایت دروغ بسیار بزرگی است به شدت بر سر آن پافشاری کردند. حالا میگویند که ارتباطی با حمله به عربستان سعودی نداشتهاند. خواهیم دید.»
حال و با وجود تهدیدهای مکرر آمریکایی ها مبنی بر اقدام نظامی بر علیه ایران، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا دچار یک عقب نشینی آشکار شده است. رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا میگوید همه نشانههای فعلی حاکی از دست داشتن «ایران یا گروههای نیابتی آن» در حملات به تاسیسات نفتی عربستان است. او تاکید کرده گزینه نظامی، تنها یکی از گزینهها برای واکنش است.
وزارت دفاع ایالات متحده از ژنرال جوزف دانفورد نقل کردهاست که در جمع خبرنگاران در لندن گفته تیمی از کارشناسان ایالات متحده برای بررسی شواهد و مدارک رهسپار عربستان شدهاست.
دانفورد بر خلاف نظر صریح پمپئو و ترامپ گفته قصد ندارد پیشاپیش ریاض برآوردی ارائه کند، اما همه نشانههای فعلی حاکی از نقش ایران یا گروههای نیابتی مورد حمایت جمهوری اسلامی در حملات به تاسیسات نفتی در بقیق و میدان نفتی خریص در عربستان است.
جوزف دانفورد در عین حال گفته نیروهای نظامی ایالات متحده گزینههایی را در اختیار رئیسجمهوری و دیگر رهبران غیرنظامی آمریکا قرار دادهاند.
او تاکید کرده گزینه نظامی، تنها یکی از گزینههای احتمالی برای واکنش نشان دادن به حملات است و افزوده واکنشهای اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک نیز در میان گزینهها قرار دارند.
ژنرال دانفورد در بخش دیگری از گفتوگوی خود با خبرنگاران اظهار کرده «ما به ارزیابیها برای اطمینان یافتن از وجود ظرفیتهای مناسب برای جلوگیری از اقدامات گروههای نیابتی مورد حمایت ایران علیه ایالات متحده، ادامه میدهیم».
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در ادامه افزوده «اما، بر پایه حملاتی که به عربستان و امارات شده، میدانیم… که جلوی حملات آنها به این کشورها گرفته نشدهاست».
این مقام ارشد ارتش آمریکا گفته اندازه حمله اخیر بزرگتر از حملات قبلی به عربستان بود، او در عین حال گفته حمله روز شنبه، با در نظر گرفتن تنشها در منطقه، چیز حیرتانگیزی نیست.
تهران هرگونه دست داشتن در حملات را رد کردهاست. وزارت خارجه جمهوری اسلامی گفته متهم کردن ایران به حملات، برنامهریزی «برای اقداماتی در آینده» است.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نیز در توئیت تازهای، در واکنش نوشته است «احتمالا باعث خجالت است که صد میلیارد دلار جنگافزار آنها جلوی آتش یمن را نگرفته است. اما انداختن تقصیرها به گردن ایران چیزی را عوض نمیکند. تنها راهحل برای همه، پایان دادن به جنگ است».